Onze School

 

Een beetje geschiedenis…

Onze school startte in 1968 als een kleine plattelandsschool voor lager middelbaar onderwijs. Maar geleidelijk aan bouwde de provinciale overheid ze uit tot een volwaardige onderwijsinstelling met een ruim studieaanbod.

Ze evolueerde mee met de vernieuwingen in het Vlaamse onderwijs: de overstap van het ‘traditionele’ naar het ‘vernieuwde’ onderwijs en later de invoering van het ‘eenheidstype’.

Over onze school…

Op dit ogenblik telt onze school iets meer dan 300 leerlingen. De relatief kleine aantal maakt dat iedereen zich rechtstreeks bij het schoolgebeuren betrokken voelt. Niemand voelt zich een anoniem nummer.

Voeren ligt centraal in de Euregio en in de driehoek Luik-Maastricht-Aken. Deze geografische positie geeft ons unieke mogelijkheden voor uitstappen en taalcontacten.

De school met zijn ruime sportvelden en gloednieuwe sporthal ligt even buiten de dorpskom van ‘s-Gravenvoeren, in een groene landelijke omgeving. Een directe lijnbus zorgt voor het vervoer van leerlingen uit Riemst en Voeren. Leerlingen uit Nederland en de directe omgeving komen meestal met de fiets.

Naast de gewone klaslokalen beschikken we over vaklokalen, computerklassen, een polyvalente sportzaal en sporthal en een zwembad.

Waarom kiezen voor onze school?

De Provinciale Secundaire School van Voeren ontvangt je met open armen als je goed wil worden voorbereid op hoger onderwijs. Wij bieden je een veilige leeromgeving in een familiale sfeer, waar elke leerling in zijn uniek zijn gerespecteerd wordt en waar je je ten volle kunt ontplooien als jonge volwassene. Dankzij onze moderne infrastructuur, onze gemotiveerde leerkrachten en de ligging van onze school te midden van de natuur garanderen wij je een uitstekende voorbereiding op hoger onderwijs. Wij vinden het heel belangrijk dat jonge mensen zich goed in hun vel voelen tijdens hun studiejaren; elke dag werken wij daaraan om dit te verwezenlijken.

Concrete tips in verband met het studiekeuzeproces ontvangen de leerlingen vooral in hun laatste jaar. Door de intense contacten die de school onderhoudt met oud-leerlingen kunnen we de vinger aan de pols houden wat de evoluties in het hoger onderwijs betreft, zowel in Vlaanderen als in Nederland. Aangezien onze school aan de grens ligt met Nederland, is dit uiteraard ook zeer belangrijk. Terwijl veel van onze ASO-leerlingen studies aan universiteiten en hogescholen ambiƫren, is de afdeling Secretariaat-Talen eerder praktijkgericht. De nadruk ligt op het verwerven van de vaardigheden en attitudes die de huidige jobmarkt vereist. Onze afgestudeerden hebben een degelijke kennis van kantoortechnieken en ICT en kunnen zich vlot behelpen in vier talen. Dankzij de ervaringen die ze hebben opgedaan tijdens hun stages (een medische stage in het vijfde, een administratieve in het zesde jaar) en hun tewerkstelling in de oefenfirma Show-case, beschikken ze over voldoende zakelijke knowhow om meteen in de beroepswereld aan de slag te kunnen. Toch studeren heel wat leerlingen nog verder, en vatten ze bijvoorbeeld een opleiding tot professionele bachelor aan.